10 технологии, които ще променят света през следващите 10 години

10 технологии, които ще променят света през следващите 10 години

Изчислителната мощ нараства експоненциално, не линейно, а това означава, че през следващите 10 г. би трябвало да видим повече технологични промени отколкото през изминалите 10. Разрушителната технология по своята същност е непредвидима, но все пак можем да хвърлим поглед върху това, което правят научно изследователските лаборатории по света и да видим пилоните, върху които ще се изгражда бъдещето. Това е работата на Дейв Евънс, главен футуролог на Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG). В Cisco Live Евънс описва 10-те тенденции, които според него ще променят света през следващите 10 г. Представяме ви неговия списък заедно с коментари на базата на интервюта и с други индустриални анализатори и визионери.

1) Интернет на нещата

Вече сме преминали прага, след който с Интернет се свързват все повече неща отколкото хора. Преминаването към IPv6 също поддържа безпроблемното неограничен свързване. Cisco IBSG прогнозира, че броят на свързаните в Интернет неща ще достигне 50 милиарда през 2020 г., което означава по 6 устройства на всеки жител на Земята. Много от хората в развития свят вече имат 3 или повече устройства, общуващи непрекъснато с Интернет като компютри, смартофони, таблети, телевизори и др. Следващият бум ще е на сензорните мрежи, ползващи нискоенергийни сензори, които „събират, прехвърлят, анализират и разпространяват огромно количество данни“, казва Евънс. Подобни сензори, базирани на стандарти като Zigbee, 6LoWPAN и Z-wave, вече се ползват по предвидим, но и по необичаен начин. Zigbee е вграден в смарт пибори и смарт измерващи уреди. 6LoWPAN (over IPv6) се използва от Винт Сърф в неговата винарска изба за системата за следене на климата. Z-Wave е основата на услугата на Verizon за автоматизация на интелигентния дом. Появяват се и все по-креативни потребители. Холандската стартираща фирма Sparked вгражда сензори в ушите на едрия рогат добитък, за да следят здравословното състояние на кравите и тяхното местонахождение. Сензори се вграждат в обувки, медицински уреди като инхалатори за асма, както и медицински хирургични инструменти. В Швеция има дори дърво, свързано със сензори, които „чуруликат“ според чувствата му, разбира се, с малко помощ за „превода“ от машинка, разработена от Ericsson.

2) Не просто много данни, а и зета-потоци

Около 5 екзабайта уникална информация е създадена през 2008 г. Това е равнозначно на 1 милиард DVD-та. Три години по-късно ние вече създаваме 1,2 зетабайта, като 1 зетабайт е равен на 1024 екзабайта. “Това е все едно всеки човек на Земята да туитва 100 години, или да запишете 125 милиона години от любимото си едночасово ТВ шоу“, казва Евънс. Привързаността ни към видеото с висока резолюция е „отговорна“ за голяма част от това увеличение. По сметките на Cisco, 91% от данните в Интернет през 2015 г. ще бъдат видео. Голяма част от развойния фокус на Cisco (без да споменаваме маркетинга на компанията) насочва пропагандата към т.нар. „зета-поток“, който ще изисква сериозни подобрения на мрежите, за пренос на повече данни, за да не „пропада“ изображението от любимото ни видео.

3) Мъдростта на облака

Голяма част от този зета поток ще бъде съхраняван в облака. Естествено, голяма част от него ще бъде достъпвана през облака, вместо през частни мрежи. През 2020 г. една трета от всички данни ще живеят или ще преминават през облака, прогнозира Cisco. Глобалните приходи от облачни услуги ще скачат с 20% годишно, а ИТ инвестициите в иновации и облачни изчисления могат да „ударят“ таван от $1 трилион през 2014 г. Това е достатъчно да бъде създаден следващия Google. “Облакът вече е достатъчно мощен да ни помогне да комуникираме помежду си с помощта на езиков превод в реално време, да увеличим познанията си от улеснения достъп до мощни суперкомпютри като Wolfram Alpha, да подобрим здравето си с помощта на компютърни платформи като IBM Watson, добавя Евънс. – Ще можем да комуникираме по много по-богати начини.“ Освен за видеото, изчислителната мощ на облака, осигурена на крайните устройства, променя и нашата способност да общуваме с нещата, например чрез превод в реално време. Днес гласовото търсене в Android телефона изпраща заявка до облака на Google, който дешифрира заявката и връща резултатите. „Ще виждаме все по-голяма интелигентност, вградена в комуникацията. Неща като контекстна информация или данни, базирани на местонахождението.“ С помощта на винаги свързаните устройства мрежата може да бъде по-точна с информацията за присъствието, ползвайки личен сензор, за да знае дали даден човек спи, така че пренасочва входящите обаждания към гласовата поща. Или да разбере, че човекът пътува със 100 км/ч в кола, така че не е удобно да му е изпраща видеоразговор. (Разбира се, дотогава вероятно ще можем да ползваме безпилотни Google коли, така че ще бъдем свободни да чатим, докато нашите коли ни возят където искаме.)

4) Следващият ‘Net

Евънс говори за своя дом като пример за скоростта на мрежовите подобрения. Мрежовата производителност се е повишила 170 000 пъти от 1990 г. досега, когато той е имал само една telnet връзка. Днес Евънс има 38 винаги налични връзки и над 50Mbps пропусквателна способност, достатъчен за телеприсъствие, стрийминг на филми и онлайн игри, ползвани едновременно. През следващите 10 години Евънс очаква скоростта в неговия дом да се повиши 3 милиона пъти. Въпреки че индустрията е фокусирана върху 40G и 100G, се създават и изцяло нови форми на мрежи. Винт Сърф дискутира новите протоколи, които са нужни за изграждане на интерпланетарна мрежа, която ще може да праща данни на огромни разстояния, без те да бъдат повредени от закъснение. Евънс отбелязва, че се проучват мултитерабитови мрежи, използващи лазери. Има вече и ранни разработки на концепцията, наречена „квантови мрежи“, базирани на квантовата физика. Това включва „квантово струпване“, при което две елементарни частици се „сплитат“, след което те могат да бъдат разделени на каквото и да е разстояние, а когато едната бъде променена, другата се променя моментално. Производствени квантови мрежи вероятно ще се появят през следващите десетилетия.

5) Светът става все по-малък

Винаги наличната свързаност ще направи социалните мрежи още по-мощни, те ще променят култури, както видяхме това да се случва по време на неотдавнашната революция в Египет, която доведе до т.нар. „Арабска пролет“. Социалното влияние ще продължи да смесва все повече културите. По-малък свят означава и по-бързо разнасяне на информацията. „Туит съобщения от хора в Япония при тазгодишното земетресение бяха изпратени и прочетени от много още преди Геологическата служба на САЩ да успее да издаде официално предупреждение за очаквано цунами в Аляска, Вашингтон, Орегон и Калифорния“, казва Евънс. Припомняме, че усъвършенстваната японска мрежа от над 1000 сеизмографа успя да пусне предупреждения секунди преди настъпването на голямото земетресение. Улавянето, разпространението и „потреблението“ на събития преминава от „близко минало“ в реално време. „Това на свой ред ще доведе до още по-бързо взаимно влияние между културите“, добавя той.

6) Силата на енергията?


Населението на Земята продължава да нараства, като Евънс прогнозира, че град с 1 милион жители ще се появява всеки месец през следващите две десетилетия. Затова са необходими още по-ефективни методи за захранване на тези градове, особено чрез слънчева енергия. “Соларната енергия може да посрещне всички наши потребности. На практика за осигуряване на всички днешни нужди от енергия могат да бъдат издигнати 25 соларни супер инсталации, всяка по 36 квадратни мили (93,2 кв. км). В сравнение с онези 170 000 квадратни километра горски области, които изчезват всяка година, това е нищожна площ“, казва Евънс. Подобна соларна ферма може да бъде изградена за 3 години. Технологиите за по-прагматичното създаване на такъв парк са почти на прага ни. През юни учени от Университета на щата Орегон показаха новаторски, относително достъпен метод за „печатане“ на соларни клетки с помощта на мастиленоструен принтер.

7) Някои го предпочитат горещо

Все повече неща ще се преместват от физическия свят във виртуалния. Днес ние сваляме е-книги и цифрови филми, вместо да се обвързваме с книги и DVD-та. Технология, наречена „3D печат“, ще ни позволи на момента да произведем всяка физическа вещ – от храна до велосипед, с помощта на принтерна технология. Това много прилича на концепцията за копиране от „Star Trek”. “3D печатането или кумулативното производство е процесът на съединяване на материалите, за създаване на обекти от тримерен модел на данните, обикновено слой по слой“, казва Евънс. Подобни неща, вариращи от играчки до коли и живи структури, вече са били отпечатвани, а тъй като процесът се прави чрез добавяне на слоеве от материали един върху друг, те се печат напълно съединени и оцветени. В недалечно бъдеще ще можем да печатаме човешки органи, казва Евънс. През март д-р Антъни Атала от Института за регенеративна медицина Wake Forest успя да отпечата концептуална форма за бъбрек на базата на TED. Това не бе жива тъкан, но копието бе изключително точно.

8) Още едно родословно дърво

Виртуални хора, физически (роботи) и онлайн аватари, ще попълнят работната сила. „Днес анимирани герои могат да разпознават реч, да преобразуват текст в говор, имат знанията от предишни случайни срещи“, казва Евънс. До 2020 г. роботите ще превъзхождат физически хората. Проектът на IBM Blue Brain например представлява 10-годишна мисия за създаване на човешки мозък с помощта на хардуер и софтуер. „Те вярват, че в рамките на десетилетие ще започнат да виждат съзнание, зараждащо се в този мозък“, добавя Евънс. До 2025 г. населението от роботи ще надхвърли броя на хората в развития свят. До 2032 г. роботите ще превъзхождат умствено хората. А до 2035 роботите могат напълно да заменят хората като работна сила. Освен това ще видим създаването на усъвършенствани аватари. Евънс подчерта, че IBM Watson е шаблон на виртуалния човек. Watson бе способен да отговори на въпрос, връщайки един единствен точен отговор. Пациент например може да ползва виртуална машина вместо търсене WebMD. А болниците могат да увеличат грижите за пациентите с помощта на виртуални машини. Дотогава в класните стаи, медицинските заведения и комуникациите ще навлезе т.нар. увеличена реалност и изчисления, базирани на жестове, като ги преобразуват напълно. „Машинното зрение вече позволява на потребителите да направят снимка на судоку чрез своя смартфон и да го решат почти мигновено“, отбелязва той.

9) Има лек за това!

“Днес смятаме за обичайна употребата на сърдечни стимулатори (pacemaker), казва Евънс. През следващите 10 години медицинските технологии ще станат много по-усъвършенствани, като компютрите ще станат достъпни в много по-малки форми. Устройства като нано-роботи и възможността за замяна на органи от наши собствени тъкани ще станат нещо обичайно. „Решаващата интеграция може би ще бъдат интерфейсите мозък-машина, които евентуално ще позволят на хората с травма на гръбначния стълб да водят нормален живот“, добавя той. Днес съществуват контролирани от мозъка видео игри и инвалидни колички, софтуер на Intel може да сканира мозъка и да ни казва какво си мислим, както и средства, които могат да ви кажат какво ще направите след малко още преди да сте го направили.

10) Човек или киборг?

Според Стивън Хоукинг, “човешката раса навлиза в етап на самопроектираща се еволюция.“ Ако издигнем идеята за медицинската технология на по-високо стъпало, на здравите човеци ще бъдат дадени средства да се уголемяват сами. Евънс дава следните примери:
Юли 2009 – Испански учени откриват вещество за фотографска памет.
Октомври 2009 – Италиански и шведски учени разработват първата изкуствена ръка с осезания.
Март 2010 – Импланти в ретината възстановяват зрението на слепи пациенти.
Юни 2011 – Институтът Texas Heart разработи „Institute develops a “въртящо“ се сърце без пулс, без прегради и без аварии. Въпреки че ранните опити с тези технологии са за поправяне на нездрава тъкан или коригиране на последствия от мозъчни травми, вероятно във всички ще има усъвършенстване на първоначалния проект. В края на краищата хората ще ползват толкова много технологии за закърпване, подобряване или подсилване на телата, че ще заприличат на киборг. Футурологът Рей Кързуейл е инициатор на тази идея с концепцията, която той нарича чудатост – точката, в която човек и машина се сливат, създавайки изцяло нов вид. (Кързуейл казва, че това ще се случи до 2054 г.). Евънс не е убеден относно чудатостта, особено във времевия период, указан от Кързуейл. Все пак Евънс, който работи в Университета Singularity в Маунтин Вю, открива правдоподобни данни, че сме поели по този път.