Акне – правилната диета и методи за лечение

Акне – правилната диета и методи за лечение

Макар че акнето е смятано за тийнейджърски проблем, практически всеки човек може да страда от това хронично възпалително заболяване, засягащо космените фоликули и прилежащите им мастни жлези. Обикновено проблемите са в зоните на лицето и гърдите, врата, раменете и гърба заради по-особените мастни жлези там.

Дори да изглежда само като козметичен проблем, едно тежко акне може да представлява по-сериозно състояние, влияещо не само върху психиката, но и предпоставящо развитие на трайни белези.

Каква диета е нужна за по-чиста кожа?

жена с акне

Особено състояние като акнето е невъзможно да се овладее само с козметика. Нужно е да се спазва диета, защото от избора на храната зависи контролът на пъпките и омазняването на кожата. Добри съвети могат да се получат от дерматолог, чието мнение вероятно ще бъде, че преди да прилагате върху лицето си специална козметика, трябва да направите промени в менюто си.

Намаляване на въглехидратите, особено на шоколада

Редица учени считат, че захарта и някои вредни съставки в съдържанието на повечето шоколади могат да причинят възпаление, водещо до акнеични прояви. Изборът на черен шоколад или продукти на доказани марки могат да намалят риска.

Прием на храни с нисък гликемичен индекс

Тази мярка включва класификацията на храните според оказания ефект върху нивата на кръвната захар. С нисък гликемичен индекс са тези, които не предизвикват покачването им. Ако консумираните храни от рода на овесени ядки, кафяв ориз, ядки, леща, гъби и др., ще намалите индекса на хормона андроген, който е сред основните причинители на акнето.

Диета, богата на витамини A, E и D

Сред всички витамини, приемани с храните, съдържащите A, D и E са най-ефективни при борбата с пъпките. Наблегнете на храни, съдържащи ги в големи количества като риба, гъби, домати, моркови, зехтин, спанак и др.

Ограничаване на млечни продукти

Макар че от млечните продукти има полза за здравето, те съдържат мазнини, причиняващи неприятните пъпки. От отделни видове млека и млечни продукти се получава хормонален дисбаланс, провокиращ появата им. Затова помислете за диета при акне, включваща алтернативни млека като соево, бадемово, кокосово и др.

Ако имате акнеична кожа и по нея често се появяват нежеланите несъвършенства, може да разчитате на няколко начина на лечение.

лечение на акне

Какви методи за лечение има?

Сред познатите до момента методи за лечение на неприятните пъпки съществуват както традиционни, така и по-съвременни:

Локално лечение

То използва най-вече антибиотици и ретиноиди, салицилова и азелаинова киселина. Антибиотиците служат за потискане растежа на батериите, а ретиноидите отпушват порите на кожата, за да не се задържат мъртви клетки в тях. Салициловата и азелаиновата киселина намаляват възпаленията, почистват и свиват порите.

Перорално лечение

Използва се при хора, на които не повлиява локалното лечение. Като перорални лекарства могат да се предпишат антибиотици, контрацептиви – най-често при жените, или ретиноиди.

Терапии

От съвременните терапии най-ефективни са химичният пилинг, аквапилингът и микродермабразио. За по-голям ефект е добре да се комбинират и трите. За премахване на белези от акне впечатляващи резултати се постигат с лазерната технология Cutera excel V+ с възможности за прилагане едновременно с лекарствено лечение.

Въпреки че съществуват различни подходи за лечение на акнеични проблеми, важно е те да бъдат предотвратявани чрез правилнa грижa за кожата, подходяща храна и физическа активност.