AMD добавя 5 петафлопа суперкомпютърна мощност в помощ на изследванията, свързани с COVID-19

AMD добавя 5 петафлопа суперкомпютърна мощност в помощ на изследванията, свързани с COVID-19

AMD (NASDAQ: AMD) днес обяви втория етап от своя принос под формата на високопроизводителни технологии в борбата срещу пандемията от COVID-19. Компанията ще осигури висок клас изчислителни системи на Penguin-On-Demand (POD) облачно-базирани клъстери с 2-ро поколение AMD EPYC™ процесори и AMD Radeon Instinct™ за 21 институции и изследователски организации, провеждащи изследвания свързани с COVID-19. С 12 петафлопа обща суперкомпютърна мощност, изчислителният капацитет на дарените чрез COVID-19 HPC фонда на AMD високопроизводителни технологии се нарежда сред най-бързите суперкомпютри в света, според неотдавнашен списък на класацията Top500.

AMD COVID-19 HPC фондът бе основан, за да предостави на изследователските институти изчислителни ресурси за ускоряване на медицинските проучвания свързани с COVID-19 и други болести. Освен даренията от високопроизводителни изчислителни системи, възлизащи на стойност 15 милиона щатски долара, AMD допринесе с технологии и технически ресурси, за да вдигне почти двойно изчислителната мощност на системата „Corona“ в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор, която се използва за предоставяне на допълнителна изчислителна мощност за молекулно моделиране в подкрепа на изследванията на COVID-19.

Вторият етап от дарения на изчислителен капацитет се очаква да влезе в експлоатация от 4-тото тримесечие тази година и ще се използва за редица свързани с пандемията работни задачи, включващи геномика, разработка на ваксини, изучаване на предаването и моделиране. Изследователските проекти варират от еволюционно моделиране на вируса до разбиране на активирането на протеина на вирусните шипове, което настъпва преди първото взаимодействие между коронавируса и човешката клетка, и голямомащабно моделиране на динамиката на капчиците с COVID-19 при техния път във въздуха. За постигане на максимални резултати от изследванията, AMD също инициира работна група от реципиенти на COVID-19 HPC фонда и AMD инженери, които съвместно да обсъждат областите на изследване и откритията, както и оптимизациите на хардуера и софтуера, които могат да ускорят тяхната колективна работа.

До днес HPC фондът COVID-19 на AMD е дарил изчислителни системи или облачно базиран изчислителен капацитет на Кеймбриджкия университет, Карнеги Мелън, GENCI / Френската национална агенция за високопроизводителни изчислителни среди, Харвардската детска болница, Високопроизводителният изчислителен център (HLRS) на университета в Щутгарт, Масачузетския технологичен институт, Нюйоркския университет, Институтът на четвъртата парадигма CSIR в Индия, Суперкомпютърният център на Лайбниц (LRZ) , Райс, Медицинското училище на Станфордския университет, Тексаският държавен университет, Университета на Британска Колумбия, Тексаския университет в Остин, Университета на Калифорния в ЛА, Университета на Арканзас, Университета в Торонто, Университета на Тренто, Университета на Върмонт, Университета на Британската общност във Вирджиния и Вашингтонския университет.