Благодарение на изкуствен интелект, подкаст ни представя интервю със „самия“ Стив Джобс

Благодарение на изкуствен интелект, подкаст ни представя интервю със „самия“ Стив Джобс

В свободен разговор с Джо Роугън, Джобс говори за Microsoft, Adobe и още много неща.

Ако има нещо, което може да докаже колко далеч е стигнал изкуственият интелект (AI), това определено е възможността да се разговаря с мъртвите.

Podcast.ai е платформа, която има за цел да демонстрира това седмица след седмица, чрез своите задълбочени интервюта с личности, които вече не са между живите. В първия епизод на подкаста, можем да чуем интервю не с кой да е, а със „самия“ Стив Джобс.

Епизодът започва с голям отказ от отговорност и уточнение, че целият разговор е генериран от AI. Създателят на подкасти също се възползва от опита на play.ht, който, според неговата уеб страница, дава възможност за избор от 907 ултрареалистични гласа.

Podcast.ai заявява, че са избрали Джобс за първия си проект заради влиянието му върху света на технологиите и начинът, по който той продължава да вдъхновява хората, много след смъртта си.

Какво може да чуете в подкаста?

Близо 20-минутното аудио интервю е свободен разговор между работещия с изкуствен интелект Роган и Джобс.

След като Роугън споделя радостта си от присъствието на един от най-добрите умове в технологичния свят, човекът, който ни даде Mac, разговорът много бързо се насочва към миналото на Джобс, когато той е бил в колежа Рийд за кратък период от време и неговото пътуване през Индия, търсейки просветление и изучавайки дзен будизма.

Джобс споделя, че могат да се кажат много добри неща за Индийския субконтинент и за културата му, която е дала толкова много на цивилизацията, включително изкуството за разказване на истории. Джобс акцентира върху индийския епос, който е „десет пъти по-дълъг от Илиада“, преди да премине към това как пътуването му през Индия му е помогнало да научи истинското значение на космоса.

Не е изненадващо за подкаста на Джо Роугън, че разговорът се насочва към променящия ума наркотик, LSD, и опита на Джобс с него. Въпреки това, след като говори за дълбокото си преживяване, докато използва LSD за първи път, Джобс също подчертава как умът му е очаквал чудеса от последващите употреби, но това не се случва, което го е накарало да спре да го използва.

Епизодът е пълен с препратки към Macintosh и как неговата компания Apple не се стреми да създава нови „променящи света“ продукти, а да използва процеса на иновация, за да продължи да ги подобрява за потребителя. Джобс се оплаква от липсата на „чувство за естетика“ в Microsoft, тъй като хората, основали компанията, са „математици и учени, които не разбират как хората искат да изживяват нещата.“

Джобс също е на мнение, че напредъкът в компютрите вече кара много хора да останат без работа и въпреки това човек не трябва да се страхува и колебае да хвърли компютъра си през прозореца, дори и той да е Mac.

Какво ни дават подобни интервюта?

Въпреки че изглежда като доста дълго интервю, обхващащо широк спектър от теми, информацията, която чуваме, е лесно достъпна в публичното пространство. Podcast.ai заявява на своята уеб страница, че AI е бил обучен върху биографията на Джобс и неговите онлайн записите.

Въпреки че това може да са страхотни отправни точки за някой, който не знае много за Джобс, най-големите му почитатели ще видят липсата на каквито и да било прозрения, които би имал един истински разговор за Джобс.

Podcast.ai пита хората разговор с кой искат да чуят следващия път и на каква тема. Това може да работи добре за публична личност като Джобс или президент на някоя държава, но изкуственият интелект не би се справил, ако искате вашият починал дядо да ви говори за вижданията си за живота.

Така че, колкото и грандиозно да звучи, тези експерименти трябва да не се приемат твърде насериозно.