Характеристики на акумулаторните винтоверти

Характеристики на акумулаторните винтоверти

Защо предпочитаме все повече безжичните уреди? Защото са удобни и в повечето случаи – лесно преносими, защото не сме зависими от задължително намиране на източник на енергия и най-вече защото избягваме цялото заплитане и спъване в досадните кабели. И затова търсенето на акумулаторни винтоверти става все по-сериозно, за сметка на електрическите еквиваленти.

Да, но батерията може да ви “предаде” в най-неподходящия момент – така биха опонирали много майстори с рационално мислене, без да е задължително да са отявлени привърженици на кабелните уреди. Действително, при безжичните машини зарядът в един момент се изчерпва и работата може да бъде прекъсната ненадейно. Това може да се избегне по най-простия начин – наличие на резервна батерия с пълен капацитет.

В окомплектовката на някои модели акумулаторни винтоверти е добавена батерия, при други не е налична и може да се закупи допълнително. Bosch например разработи системата Power for All, при която акумулаторна батерия от 18V може да се използва при различни уреди и серии.

Колко дълго издържа батерията?

Няма как да се даде еднозначен отговор, без да се знаят характеристиките на съответната машина. Важен показател, който може да ни ориентира, е капацитетът на акумулатора. Означението на тази величина е Ah или Ампер-час. Колкото е по-високо числото, толкова по-дълго ще издържи и съответният винтоверт.

Но времето за експлоатация с едно зареждане зависи и от степента на натоварване. Логично е при по-усилена работа зарядът да се изтощи по-бързо. От съществено значение за издръжливостта е също как е настроен въртящият момент и на каква скорост оперира уредът. За повечето потребители е излишно да се споменава, че литиево-йонните батерии (Li-ion) работят по-дълго от никел-кадмиевите (NiCD) или никел-метал хидридните.

Последните два типа се смятат са отживелица и на практика почти не могат да се намерят по-нови модели акумулаторни винтоверти, които да функционират с такива батерии.

Колко мощна машина да си вземем?

Това зависи от спецификата на задачите, които ще се изпълняват с уреда, както и от прогнозната честота на употреба, доколкото може да се предвиди. Преди всичко трябва да се знае, че при безжичните уреди – това не важи само за акумулаторните винтоверти, но и за всякакви wireless машини за работа, няма показател за мощност, а за напрежение. Т.е. трябва да се гледат волтовете (V), а не ватовете (W). Има няколко варианта, като варират между 9 и 20 волта – срещат се още машини с напрежение 10.8V, 12V, 14.4V и 18V. Колкото са повече волтовете, толкова е по-мощен и уредът и съответно е предназначен да свърши и по-тежка работа.

Има ли разлика в теглото на винтоверта според мощността му? Да, но тя не е значителна. Моделите с най-ниско напрежение тежат под 1 кг, докато по-силовите варианти може да надхвърлят 1,5 кг, но рядко достигат до 2 килограма. Така че тази разлика е пренебрежима и не трябва да е основен фактор при избора на подходящата машина. А както вече стана дума, той трябва да е свързан както с изброените фактори, така и с целта и честотата на използване.

За дребни поправки и леки задачи като монтаж на панти на шкафове или профили за гипсокартон е достатъчен и уред от най-леките акумулаторни винтоверти. За по-сериозни дейности в дома вече може да се избере вариант в средния диапазон. Когато става дума за професионална дейност, каквато е строителството например, то там вече е задължително да се използват най-мощните модели, като е препоръчително и снабдяването с резервни батерии.