Есента дойде и отново имате нужда от лампа за растения. Каква да изберете?

Есента дойде и отново имате нужда от лампа за растения. Каква да изберете?

С настъпването на есента да се отглеждат по естествен начин растения на открито става все по-трудно. Не само ниските температури, но и все по-късият ден ги лишават от необходимите топлина и светлина.

Опитните градинари, отглеждащи не само цветя, но и други растения, отчитат особената важност на подходяща лампа за растения. Проучвайки възможностите да се снабдите с такава, ще попаднете на различни видове, както и на достъпни за лампи за растения цени.

В зависимост от целите, с които ще използвате източниците на изкуствена светлина, може да си послужите с лед лампа за растения, флуоресцентни лампи, натриеви лампи и др.

Лампи за цъфтеж

Подходящи за цъфтеж са различните флуоресцентни лампи. Повечето са енергоспестяващи и благодарение на своя широк светлинен спектър осигуряват безопасен растеж на растенията.

Ако отглеждате фотофилни растения като амарилис, азалия, хибискус и др., те се нуждаят от повече осветление. Като ефективни лампи за цветя може да използвате CFL лампа, както и LED лампа за отглеждане на растения, осигуряваща пълен спектър от UV до IR. Като дългосрочна инвестиция използването на LED grow лампи с приложение като лампи за цветя има все повече предимства.

Лампи за растеж и цъфтеж

Особено подходящи за стимулиране на мощен растеж и засилено цъфтене са комбинираните натриеви лампи. Техният спектър е оптимизиран с цел да се насърчи растежа и цъфтенето в различни фази.

Високоефективно решение за отглеждането на растения във фази растеж и цъфтеж са и различните варианти LED лампи. Особено полезна е лед лампа за растения, предназначена за производители на едно или няколко нива, които искат оптимизирано пространство. С LED лампа за отглеждане на растения на някои марки може да се създаде равномерно разпределение на светлината, дори при близко разстояние до растението. Това позволява с подобна лампа за растения да се култивират многослойни системи или единични в ниски стаи.

Лампи за растеж

Макар че може да разчитате на комбинирани LED grow лампи, има LED лампи, които са предназначени за всички етапи на растежния цикъл. Разполагат с 5-цветни ивици и могат с успех да се използват от начинаещи градинари и от професионалисти.

Подходяща лампа за растеж на растения е и метал-халидната. Светлината на МН-лампите са подходящи за вегетацията, нарастването и развитието на растенията. Може да се използва за всички растения, които са светлолюбиви.

За да изберете правилната лампа за растения, трябва да прецените каква площ ще бъде осветена, за да решите дали имате нужда само от един осветителен панел. Ако търсите лампа за растеж на растения, според опитните градинари най-добре е тя да бъде с червено-сини светлини.

Търсейки информация за лампи за растения цени, ще попаднете на различни предложения. Ще ви направи впечатление, че LED крушките са със сравнително висока цена. Затова пък имат дълъг живот – дори 10-12 г. при денонощна употреба. Тъй като са много икономични, бързо се изплащат.

Изборът ви ще зависи не само от цената, но и от условията ви, целите ви на използване, вида на растенията и вашите предпочитания. При всички случаи есента е сезонът, в който трябва да предвидите допълнително осветление за любимите си растения.