Каска за мотор – безопасна и задължителна екипировка за всеки моторист

Каска за мотор – безопасна и задължителна екипировка за всеки моторист

Сред най-важните аксесоари, които всеки моторист следва да притежава, докато е на возилото си, се нарежда неговата каска за мотор. Освен стилен външен вид, носенето на мото каска ви осигурява нужната безопасност. Без оглед на това дали сте начинаещ, и/или опитен мото ездач, не бива да пренебрегвате покупката на качествена каска за мотор.

Водени от идеята да ви насочим към най-правилния избор, тук подбрахме няколко основни съвета около избора на каска за мотор.

Как да изберем правилната мото каска?

Съвременният пазар предлага широк асортимент от продукти в категорията мото каски. Тук ще споменем накратко основните типове мото каски, както и предназначението им, за да направите възможно най-информиран избор.

Full face каска – най-високо ниво на защита

Тези модели покриват цялата глава, затова са определяни като предлагащи най-добра защита за мотоездача. Обикновено се използват от любителите на високите скорости, каращи пистови мотори. Full face каските могат да предложат аеродинамичен дизайн и оптимална защита на брадичката. Каската покрива цялата глава и я прави особено удобна и практична, тъй като може да предложи и много добра шумо и топлоизолация на носещия я.

Open face каска – комфорт и лекота

Open face моделите са известни още като отварящи се каски. Те успяват да осигурят оптимална защита за тила и главата, но не предоставят такава за брадичката. Отварящите се каски се използват предимно от мото ездачи на скутери, туристически мотори и крайслери. Откритото им лице е сред водещите предимства сред мото любителите, които биха искали да усещат вятъра. От друга страна, Open face каските са по-леки и осигуряват не по-малко комфорт от Full face моделите.

мото каска

Мотокрос каски (кросова каска)

Един от най-атрактивните модели аксесоари за моториста са именно кросовите каски. Както е видно от името им, тези модели се използват от любителите на екстремните мото спортове, практикувани в неравни и особено екстремни терени. Те предоставят уникален дизайн и оптимална защита и са с подчертано издължена брадичка за по-голям въздушен поток.

Dual sport (Adventure) каски

Хибридният вариант мото каски между кросова каска и Full face е известен като Dual sport (adventure) каска. Характерна за нея е наличната козирка, която е аеродинамична и не се повдига. Моделите се предоставят с визьори. Бихме могли да обобщим, че този тип каски могат да осигурят комфорт и прилично ниво на защита при езда в града и/или в по-екстремни условия.

Сертифициране на мото каските

Моторните каски се сертифицират по различни стандарти за безопасност. Когато избирате мото каска, е важно да се ръководите и от този фактор. Най-популярни сертификати за безопасност са DOT, ECE 22.05, Snell, Sharp. Обикновено се обозначават с етикет на самия продукт. Без значение кой тип каска ще вземете и по коя система ще бъде сертифицирана, общото между всеки от тях е, че са тествани за удароустойчивост и ще ви осигурят добра защита.