Косачки за трева – качествена градинска техника

Косачки за трева – качествена градинска техника

Пролетно-летният сезон е вече в разгара си, а с него на дневен ред идва и грижата за градината и тревните площи. За да бъдат градината и прилежащите ѝ зелени площи перфектно поддържани, освен нужното желание от страна на хоби и/или професионалния градинар, е нужна и качествена градинска техника.

В този ред на мисли, търсенето на косачки за трева остава актуално и през този сезон. Този тип съвременни машини намират широко приложение както у дома, така и в индустриални и административни офис сгради. В тях зелените площи представляват важна част от цялостната им екстериорна визия, затова следва да изглеждат отлично.

Каква е същността на съвременната градинска косачка? Какви видове косачки се предлагат в търговската мрежа? Коя би била най-добрата спрямо индивидуалното ви търсене? На тези въпроси предстои да дадем отговори в следващите редове.

Същност и функционалност на съвременната косачка за трева

Предлаганите на пазара косачки разполагат с множество функции, които улесняват процеса по косене на тревата. Съвременните модели се характеризират с оптимално тегло, осигуряват отлична стабилност и гарантират прецизна работа. Усъвършенстваните градински косачки са оборудвани с ножчета, осигуряващи лесен достъп до по-труднодостъпни части от зелените площи, в т.ч. цветни лехи, храсти и други.

Косачките за трева идат с мощни мотори, които са тихи и енергоспестяващи. Функцията за настройване на височината на косене, с която разполагат някои модели, представлява още едно предимство. Тази и гореизброените характеристики осигуряват равномерно косене, практичност и комфорт при работа за постигане на отлични резултати.

Основни видове косачки за трева

Сред основните модели градински косачки се нареждат електрически, акумулаторни и моторни модели. Всяка от тях има своите индивидуални характеристики, приложими за индивидуалното търсене на всеки хоби и/или професионален градинар. Струва си да споменем някои от основните характеристики за всеки един тип.

Електрическа косачка за трева

Задвижването на ножа се осъществява посредством електрически двигател. За целта косачката се включва в електрическото захранване. Недостатък при тях е наличието на кабел, който в някои случаи може да се окаже проблемен, въпреки сравнително голямата си дължина. Движението им по тревните площи става с бутане. Обикновено са оборудвани с колела, които осигуряват гладко и безпроблемно косене.

Акумулаторни косачки

Тези модели градински косачки предлагат съществено предимство, тъй като при тях липсва кабел. Косачката се зарежда, а след това е готова за използване в градината. Този тип модели са достатъчно мощни, за да постигнете отлични резултати при обработката на зелени площи с различна големина. В зависимост от това за каква площ косене ви е необходима косачка, бихте могли да изберете между такива с по-малък или по-голям капацитет на акумулатора.

Моторни косачки

Известни са още като бензинови косачки, тъй като задвижваща им сила е именно бензиновият двигател с вътрешно горене. Някои от тези модели се задвижват механично (т.нар. ръчна градинска косачка) – чрез бутане от страна на опериращия с машината. Има и по-усъвършенствани машини за косене на моравата, които предлагат функцията самоход. При такъв работен режим операторът само указва посоката на движение на машината, без да е необходимо да прилага бутаща сила.