Мото екипировката – най-важните елементи

Мото екипировката – най-важните елементи

Специализираната мото екипировка включва набор от облекло и аксесоари, които имат за основна цел да защитят моториста по време на езда. Второстепенната ѝ роля се свързва с визията, която придава характер на носещия я и подчертава принадлежността му към мото средите.

Сред най-важните елементи на мото екипировката се нареждат каската, ботушите, панталоните, якето, ръкавиците и някои защитни аксесоари. За всеки от тези важни части на защитната екипировка за мотор говорим в следващите редове.

Каската – задължителен компонент от мото облеклото

В търговската мрежа са познати различни видове. Изборът на мото каска зависи преди всичко от практикувания тип мото езда. Тук бихме могли да споменем основните категории каски – за скутери, мотокрос каски (MX каски) и Full face каски (за управляващите пистови мотори).

Съгласно действащото законодателство у нас и конкретно Закона за движение по пътищата, каската е задължителен аксесоар за мотористите. Каската и носенето на качествен екип за мотор са отговорни за спасяването на стотици човешки животи.

Задължителното носене на каска е не просто нормативно спуснато и изискване. Това е лична отговорност към безопасността и живота на всеки един любител на моторната езда. при избора на най-правилния тип мото каска съобразете нейния размер, предназначение и клас на защита.

Мото ботуши за стабилност и комфорт по време на езда

Става ли въпрос надеждна мото екипировка няма как да не включим и специализираните ботуши. Мото обувките се изработват от качествени материали – най-често полипропилен, кожа и гума, които имат за цел осигуряване на стабилност, защита и комфорт.

Гумата, интегрирана в конструкцията на подметката, е отговорна за стабилността на крака ви върху возилото. Цялостната конструкция на мото ботушите е проектирана така, че да осигури защитата на краката ви при евентуален инцидент.

Не на последно място, в случай че карате в условия на студено, ветровито и дъждовно време, мото ботушите осигуряват нужния комфорт за краката ви.

Мото панталони – елемент от вашия екип за мотор, който да не пренебрегвате

Друг компонент от вашата екипировка за мотор, който не задължителен законово, но има ключова защитна роля, е мото панталонът. Този тип аксесоари се изработват основно от два типа материали – текстил и кожа. Изборът на единия или другия тип облекло обикновено зависи от сезона.

За летния сезон по-предпочитан вариант са текстилните продукти в категорията. Кожените панталони за мотор са абсолютна класика за тези, които са част от мото средите. Носят се както през зимата, така и през летните месеци.

И двата аксесоара, като част от вашия екип за мотори, са проектирани с цел да ви защитят както при инцидент, така и от метеорологичните условия.

Мото ръкавици – надеждна защита за ръцете

Освен че могат да придадат завършеност на визията ви, ръкавиците за мотор имат няколко ключови приложения и по отношение на безопасността:

    • Защитават от наранявания при евентуален инцидент;
    • Защитават ръцете ви от студа, който може да доведе до липса на чувствителност;
    • Грижат се за добрия захват.

Казано накратко, този тип аксесоари осигуряват оптимален комфорт и защитават ръцете ви, докато сте на возилото си. Без оглед на това дали обичате дългите шосейни приключения, или по-екстремни изживявания, мото ръкавици са задължителен аксесоар.