Осигурете си комфорт и качествена слънцезащита с функционални сенници и тенти

Осигурете си комфорт и качествена слънцезащита с функционални сенници и тенти

Независимо с каква цел ще бъдат поставени – заради своята функционалност, естетическа функция или за да бъде оптимизирано пространството, сенниците и тентите са предпочитано решение не само за бизнеса, но и за крайния потребител. С тях обликът на всеки дом, всяка тераса или градина може да се промени изцяло, а също и да послужат освен за постоянна слънцезащита, и за временно предпазване около сгради с текущо фасадно строителство.

Съвременните сенници и тенти са модерни, практични, издържат на всякакви атмосферни влияния и предлагат богат избор от модели, цветове и десени.

Същност, предназначение и видове

Като вид слънцезащитни продукти, тези съоръжения са всъщност покритие, прикрепено по желание към стена или монтирано самостоятелно. Местата, където могат да бъдат поставени, са най-различни. Може да има тента за тераса, за прозорци, веранди, витрини, а даже и над пространство в градина и двор, детска площадка, басейн и други.

Конструкцията на тези съоръжения се изработва предимно от алуминий, избран заради лекотата му. Покривалото може да бъде от PVC, но обикновено се избира специален плат, импрегниран да издържа на слънце, влага и всякакви атмосферни условия.

Сред огромното разнообразие от модели на пазара като най-популярни се очертават сенници, които са:

  • подвижни, задвижвани ръчно или с електромотор;
  • стационарни, демонтирани след преустановяване на тяхното използване;
  • хоризонтални, предпочитани за поставяне на прозорци, тераси или веранди;
  • вертикални, удобни за монтиране на тераси или прозорци заради наличната козирка над тях.

Конструкцията на тентите може да бъде различна и изборът зависи от предназначението. Например модел с чупещо рамо е по-подходящ за стена или таван, с падащо рамо – за прозорец и витрина, широкоплощен – за заведения, с носеща конструкция – за градини и др.

Всеки вид тента носи своите практични ползи, в зависимост от мястото на монтиране и вида на желаната защита. Всички съоръжения могат да защитят от слънце и дъжд, но например тези от вертикален тип са много ефективни и срещу вятър.

Защо да ги изберем?

Да се отговори на този въпрос не е трудно – защото тези продукти за слънцезащита са мултифункционални и допринасят за естетиката на екстериора. Освен това осигуряват и предимства при използването им като:

  • Предпазват мебелите и оборудването, позиционирани под тях, от атмосферни влияния;
  • Запазват достъпа на естествена светлина и осигуряват добро проветрение;
  • Могат да намалят температурата в помещението с до 5°С през летните месеци;
  • Предлагат възможност, освен за стандартно, и за високотехнологично засенчване чрез интелигентен контрол с помощта на смартфон;
  • Управляват се лесно, а допълнителното включване на датчици за слънце, дъжд и вятър е още едно удобство;
  • Имат дълъг период на експлоатация заради вложените висококачествени материали и професионализъм при изработката.

Когато се избира тента за тераса, прозорец, градина и др. обекти, е добре тя да бъде изработена от акрилен или PVC плат заради сигурната защита при контактите със слънце и дъжд.

Правилният избор от утвърден производител на подобни съоръжения ще ви гарантира уютен комфорт и оптимално използване на откритото пространство почти целогодишно.