Съвременните сглобяеми къщи като алтернативно строително решение

Съвременните сглобяеми къщи като алтернативно строително решение

 

Интересът към иновативните сглобяеми сгради не спира да расте и те са все по-популярен метод на строителство. Използвани не само за административни и индустриални цели, за сезонни постройки, офиси и търговски обекти, но и за постоянен дом за живеене, съвременните модерни сглобяеми къщи се превръщат в убедителна алтернатива на стандартното консервативно строителство.

С кои свои различия имат предимство пред традиционното строителство?

Начинът на изграждане на една сглобяема къща се различава съществено от стандартния метод на строеж. Именно тези особености се превръщат в основни предимства на подобен вид сграда.

Конструкция от модулни панели

За разлика от традиционните методи на строителство, при сглобяемите сгради конструкцията не се изгражда от тухли и бетон, а от модулни панели чрез сглобяване. Те са промишлено произведени, частично сглобени и след транспортиране на определената площадка сглобяването им се довършва.

Съкратено време за строеж

В сравнение с продължаващия близо година строеж на стандартната сграда, сглобяемата може да бъде готова за много кратко време. Това зависи от етажите, чийто брой може да бъде 1 или 2, а за повече се прилагат специални модули. Обикновено строежът приключва след 3-4 месеца, като включва и осигурените изводи за ВиК и електрическо захранване, оборудване и др.

Мобилност и гъвкавост

Ако решението ви е да живеете в мобилен дом, може не само да избирате свое архитектурно решение, но и след време да промените дизайна. Този начин на строителство позволява да се разместват модули, да се отнемат и добавят нови, както и пълно демонтиране на къщата и преместването ѝ на друго място.

Ниска цена

Средните за сглобяеми къщи цени са значително по-ниски от тези за стандартно построено жилище. Това се получава поради вложените по-малко материали и елиминираната необходимост да се наемат много работници.

Екологична грижа

При изграждане на преместваеми къщи генерираните отпадъци са много малко, а при производството на панелите в контролирана среда са спазени всички екологични стандарти. Това превръща всяка една от съвременните евтини сглобяеми къщи и в по-екологичен вариант.

Какъв комфорт предлагат?

Избирайки да живеете в сглобяем дом, вие ще спестите средства не само при първото си инвестиране, но и впоследствие от сметките за електроенергия. Макар че панелите са тип сандвич  и имат изолация от 4 или 8 см, можете да изолирате допълнително, за да стане къщата енергийно ефективна.

Към осигурения комфорт от модулна къща могат да бъдат отнесени още:

  • поставяне на щори, климатик и др., или изграждане на веранда;
  • избор на всякакъв терен за местоположение на къщата, без значение от неравната му повърхност;
  • устойчивост на земетресения поради леката конструкция;
  • защита от пожар и различни неблагоприятни атмосферни явления;
  • лесна поддръжка;
  • качествена звуко- и хидроизолация;
  • дълготраен експлоатационен живот поради вложените качествени материали и здравата галванизирана конструкция.

Проектирани с внимание към детайлите, създаващи условия за улеснен живот и напълно отговарящи на съвременните тенденции за модерно строителство, къщите от сглобяем тип могат да задоволят и всички изисквания за удобство и комфорт на съвременния човек.