Защо е все по-трудно да се направи технологичен продукт, който е хит?

Защо е все по-трудно да се направи технологичен продукт, който е хит?

onsumer Electronics Show (CES), което ще се проведе следващата седмица в Лас Вегас, е годишно събитие, събиращо всякакви технологии и устройства. Освен това дава поглед към нови категории технологии, които така и не успяват да пробият, пише Ричард Уотърс за Financial Times.

Преди повече от десет години един от хитовете на шоуто беше “часовник телефон” на LG, в комплект с музикален плеър и вградена камера за видео конферентни разговори. Събирането на тези функции в едно се оказа по-трудно отколкото изглеждаше. Беше нужен геният на Apple за създаването на първият сбор от тези технологии под формата на часовник.

В зората на новото десетилетие ентусиазма за джаджите отново ще излезе на преден план. Но факторите, движещи света на потребителската електроника, се промениха. Вместо технологии и устройства, основните сили, стоящи зад днешните продукти, които задължително трябва да притежавате, са услуги и екосистеми.

Често влиятелни компании от технологичния и медийния свят, стоят зад кулисите и дърпат конците.

Един от признаците на промяната е начинът, по който хитовите продукти (нещата, които посетителите на CES в най-голяма степен се надяват да открият), стават все по-малко и се появяват през по-голям диапазон от време.

В новия свят на свързаните устройства, отделните джаджи, способни да направят истински удар, са особено редки.

Когато нещо ново стане хит, като носимите камери GoPro например, то трудно успява да запази лидерската си позиция без двигателя на привлекателна услуга, която поддържа интереса на потребителите и ги кара да купуват повече.

Това обяснява и вълната от разочарование от някои стартъпи през 2019 г. Една от най-технически издържаните компании в областта на роботите Anki се провали, въпреки че нейните роботи играчки бяха приети добре. Fitbit, която така и не успяваше да превърне своите фитнес тракери в по-полезни здравни устройства, беше купена от Google. А феновете на добавената реалност прекараха поредна година в напразно чакане на Magic Leap, която набра над 2,5 млрд. долара, за да пусне нова екосистема от устройства и съдържание.

Не е изненада, че стартъп инвеститорите охладняха към сектора.

Винаги е било трудно да създадеш компания в свят на ниски маржове, движен от хитов хардуер, но успехът в света на свързаните устройства е дори по-труден. Производителят на оборудване за упражнения Peloton постигна много с успешното си първично публично предлагане миналия юни, благодарение на вградените си услуги и приходите от абонаменти. Но все още е твърде рано да кажем дали може да постигне дългосрочен успех. А тази година на CES ще е пъсно с копия, както и с хора, които ще се опитат да приложат модела на Peloton в други области на личните технологии.

Сега услугите са силата, движеща въпросните технологии. Видео стриймингът например е една от големите истории на 2019 г., докато медийните и развлекателните компании се редят на опашка, за да пуснат премиум услугите си. Гласовите асистенти, водени от Alexa на Amazon и Google Assistant, се превърнаха в движеща сила зад много устройства, което затруднява производителите на хардуер да отличат своите продукти от другите.

Тазгодишното шоу вероятно ще подскаже за следващите облачни услуги, които ще променят потребителските технологии. Тук влизат геймингът в облака, където наскоро навлезе Google.

Всички тези услуги движат търсенето на повече дигитални устройства, но приходите от абонаменти и други нови бизнес модели, които поддържат, вероятно ще донесат по-голяма възвръщаемост на компаниите за услуги, отколкото на производителите на хардуер.

Втората сила зад кулисите е влиянието на потребителските технологични екосистеми. Интеграцията на бранд и технологии е фактор, който ги обединяват, заедно с нарастващата зависимост от личните данни. В областта на умните устройства, тези фактори правят Amazon и Google невероятни конкуренти.

Нищо не може да спре надпреварата за създаването на следващите хитови продукти. “Умни” и “свързани” са ключовите думи, които определят случващото се в потребителската електроника през последните няколко години. Една технологична революция вече е в ход, тъй като 5G свързаността и изкуственият интелект могат да работят на ниво индивидуално устройство.

Следващата седмица ще видим обичайните опити за творчество, пакетирано в следващите “задължителни за потребителите” устройства. Но с течение на времето, повечето ще се присъединят към часовника на LG в боклука от джаджи.