Защо контролерите и технологиите са важни при отглеждането на растения?

Защо контролерите и технологиите са важни при отглеждането на растения?

В днешния бързо развиващ се свят всеки градинар – професионалист или любител, може значително да улесни дейността си и да подобри резултатите при отглеждане на растения, използвайки различни контролери и технологии. Отглеждането на растения на закрито вече е трайна тенденция и много хора търсят ефективни начини да се грижат за своите зеленчуци и подправки, а не само за стайни цветя.

Независимо дали сте професионалист, или градинарството ви е само хоби, за да отгледате качествени растения, трябва да им осигурите оптимална среда и съответните условия. Освен че се използват специални почви и субстрати, препоръчително е да се доверите и на различните съвременни контролери и технологии.

Какви са ползите от употребата на контролерите?

От съществено значение за доброто развитие на вашите растения е осигуряване на подходяща температура, влажност, налягане и др. Чрез необходимите за целта контролери и други технологии растенията ще се развиват в контролирана и максимално ефективна среда, а вие ще се радвате на оптимален добив и ефективност на изразходваните ресурси.

Ползите от устройствата и прилагане на различни технологии се отчитат в няколко посоки:

Осигуряване на подходяща температура

В светлата част на деня оптималната температура за правилното развитие на растенията се движи между 20-26°С, а в тъмната – между 18 и 21°С. Без повишен СО2 трябва да бъде 23°С, а при повече СО2 – 24,5°С. За по-сигурен контрол на температурата е полезно използването на контролер за управление на температурата.

Контрол на влажността

Растенията се нуждаят от влажност на въздуха 40-65% във вегетативния период и от 40-60% при цъфтеж. За да се контролира влажността, от голямо значение е наличието на контролер за влажност. Контролер за вентилатор в случая ще поддържа постоянна влажност, температура и по-ниско налягане, за да се избегне изпаряване на аромата при цъфтеж. С помощта на дигитален таймер се регулира правилната скорост на вентилатора и точната температура.

Регулиране на СО2

Използването на регулатор за налягане позволява дозирането на количеството СО2, което генераторът ви отпуска в помещението за отглеждане.

Настройване на напояването

Различните таймери за водни помпи или аеропонни системи помагат за ефективно изпълнение чрез настройка на времевия контрол за дневно и нощно напояване.

Автоматична настройка на осветлението

С таймер за автоматично включване и изключване на няколко лампи ще осигурите нужното количество светлина за желания от вас интервал от време.

Някои от съвременните контролери притежават опции за проследяване не само на температурата, но и показват стойностите на други свързани сензори – за СО2 и влажност. Контролер за температура и влажност е идеалният вариант.

Кои са популярните типове контролери и технологии?

Обмисляйки оптималните условия за правилното развитие на вашите растения, можете да разчитате на богатата гама от контролери и различни технологии, които ви предлага Growmall:

  • контролери за влажност, налягане и минимална скорост на вентилатора;
  • за автоматично регулиране на влажността с режими за изсушаване и овлажняване;
  • за автоматично регулиране на температурата;
  • за включване на няколко лампи;
  • воден таймер за помпи;
  • за управление на вътрешния климат с надеждната технология TechGrow.

В Growmall ще откриете още много варианти за контролери на вентилатор, температура, налягане и др. Всички те могат да ви бъдат отлични помощници за постигане на желаните резултати при отглеждането на любимите растения.